Translate

ПЕЧАНИ (велико село на Пеку, метропола)

ПЕЧАНИ (велико село на Пеку, метропола)
..."увозни материјал", попут обсидијана и жадеита/нефрита, такође су присутни у збирци. Значи, Печани су се кретали и путовали, исто тако дочекивали друге народе из удаљених крајева.. У збирци се налазе и многи други интересантни и необични материјали и предмети. - У Добри, XII 2018. Драган Милановић, независни истраживач (археолог). (Из листа "Браничевац" , стр, 17, бр. 12, 2018)

петак, 06. септембар 2019.

Религија древних Келта

Религија древних Келта.

    Главна страна
    Библиотека
    Религија
    ТРИБАЛНЕ РЕЛИГИЈЕ
    Религија древних Келта.Стонехенџ. Друидно ритуално камење познато по археологији и древним ауторима.

Карактеристика религије древних Келта је посебан положај професионалних свештеника - друида (они су представљали врх племена заједно са аристокрацијом). Друиди су имали своју племенску организацију и једном годишње су одржавали састанке у верском центру Алл-Гаул. Високи свештеник је изабран доживотно. Друиди су долазили само од аристокрације и после 20 година тешке припреме (проучавали су свештеничку мудрост, памтили химне и чаролије). Жене такође могу постати друиде. Друиди су имали велики ауторитет међу Келтима. Они су се бавили жртвама, обављали су вести, а у њиховој надлежности било је вештаство, уроци, чаробњаштво, заштита тајног знања.

Поред друида, познати су и други штоваоци: Еубаги (који су служили приликом жртвовања) и барди (шамански певачи).

Друидски култ био је окрутан, варварски и укључивао је људске жртве. Распрострањено обожавање светих стабала - храста и имеле (друид од дру - храст). Посебно мистериозан је био обред одсецања грана имеле златним српом - у пуном месецу то је радио свештеник у белим одорама. Обожавана и друга стабла, као и извори и камење. Лунарни амблеми су такође били веома поштовани, јер су Гали одбројавали време не по дану, већ по ноћи, и доносили жртвене жртве по ноћи по месечини. Осим што су приносили жртве, друиди су предвиђали и будућност; вршили су притисак кроз неповољна предвиђања и одређивали које време је погодније за решавање важних питања - ово им је омогућило да остану на врху хијерархијске пирамиде. Келти су јасно схватили натприродно као главну, основну страну свог живота, а други свет као владајући.

Једна од главних наука у религији Келта је доктрина о пресељењу душа, идеја о подземљу, подземљу или подводном свету. Веровали су у бесмртност душе, смрт, према њиховим идејама, није значила крај, већ само средину дугог живота.

У неким областима келтског света понекад се проналази посебан култ одсечених глава. Према древним идејама, глава је симболизовала целокупну особу и вероватно је на основу тих представа настао окрутан култ главе; ратник је кући на врату свога коња однео одсечену главу пораженог непријатеља, попут трофеја, и приковао је на зид своје куће. Главе племенитих особа чак су балзамирали и потом показале гостима, као опипљив доказ храбрости власника

Келти су имали много локалних и племенских богова (племена су их називали богови), било је и заједничких богова. У неким племенима богови су били тотемског порекла, неки су били повезани са комерцијалним култом: Моокус - вепра, Епона - коњ, Таврос - бик, итд. У религији постоји веза са природним појавама - персонификацијом грома, муње, сунца. Било је пуно божанстава река и извора. Посебан значај био је бог шумске вегетације - Есус, који је био једини бог свих Келта и приказан је као личност. Од других богова: Огмиос - мудрост и елоквенција. Постоје многи богови рата: Белатукадрос ("блистави у рату"), Катурикс ("краљ битке"). Такође поштоване богиње мајке. Веровали су у бројне духове, виле, вилењаке, чудовишта.

Келти су свет око себе доживљавали као нешто чврсто (без одвајања од природе и културе), складно и уравнотежено. И зато је велика пажња посвећена не кршењу ове равнотеже, одржавању овог светског поретка. И управо такво складно и уравнотежено постојање Келти су схватили као једини начин који људе не води у катастрофу.


           Превод са руског, преузето са инт. локације  Религия древних кельтов.

Нема коментара:

Постави коментар

ЗАВЕТИНА

ЗАВЕТИНА
Од Лепенаца, Винчанаца до Заветина. Музеј Немогућег ратара. Музеј под ведрим небом

ГЛАВНА КЊИЖАРА